דבש תמרים – סילאן (דבס תמרים) |
לכבוד חג הסוכות ובגלל שהוא מהווה את אחד מסמלי החג –כתבה זו מוקדשת לעץ ופרי התמר. התמר (תומר) – עץ ממשפחת הדקליים גדל בארץ כבר בימי קדם והשתלב ברבים מסיפורי התנ"ך, אולם מקורם של התמרים הגדלים כיום בארץ הוא דווקא בעיראק והשתילים הראשונים הוברחו (במבצע מיוחד) לארץ בשליש הראשון הדבש המוזכר במקראות הוא למעשה אינו דבש הדבורים "ארץ זבת חלב ודבש" למעשה מתאר את דבש התמרים (וחלב הפירות).
פרי התמר נחשב לאחד משבעת המינים והלולב (העלה הצעיר של התמר טרם פתיחתו מכונה כך –נגזר מן המילה לב) נמנה עם ארבעת המינים, אחד ממנהגי חג הסוכות הוא לקיים את מצוות ארבעת המינים, נהוג לשאת את ארבעת המינים לבית הכנסת ולקשט את הסוכה אימם, בנוסף נהוג לנער את הלולב 3 פעמים לכל אחד מרוחות השמים, מצד מזרח ימינה.
לכל אחד מחלקיו של העץ ישנו שימוש שונה:
ישנם סוגים וזנים רבים של תמרים השונים זה מזה בטעמם ומרקמם.
לתמר ערך תזונתי רב : התמרים עשירים בפחמימות, מכילים מעט חלבון, עשירים בסיבים תזונתיים, כמות נמוכה של שומן, עשיר באשלגן שניים שלושה תמרים שווים לכ- 60 קלוריות, מומלץ מאוד לשלב תמרים בתפריט היומי במקום ממתקים מלאכותיים (סוכריות,שוקולד וכו'.). מפרי התמר מפיקים מה שמכונה "דבש תמרים" הידוע בשמו סילאן. התמר, ודבש הסילאן המופק ממנו נפוצים בכל מטבח והמתיקות המושגת ממנו הולמת מאכלי בשר ותבשילים רבים אחרים.
סילאן או דבש תמרים הוא סירופ מתמרים , ידוע גם בשמות: "דובוס", חילק", "שירה". הסילאן אינו ריבה אלא מיץ תמרים מרוכז, שמופק על ידי בישול התמרים וסחיטתם. מרקמו נוזלי, דומה לזה של דבש דבורים, אך טעמו עדין ומתון יותר, ולכן הוא מתאים למגוון רחב יותר של מאכלים. בשווקים ניתן למצוא שני סוגי סילאן – טבעי (היקר יותר) או אינו טבעי ומכיל תוספות כמו סוכר וחומרים שונים סילאן טבעי ניתן להשיג בחנויות טבע מיוחדות ובחנות גבינות הבוטיק של מחלבת שוורצמן. הסילאן משמש למאכלים מסורתיים רבים, תבשילים ומנות בריאות (גראנולה) ובעיקר בקינוחים ומנות אחרונות. הסילאן של מחלבת שוורצמן הוא איכותי וטהור, ללא תוספי ועם,ריח וחומרים משמרים.
הסילאן מכיל ערכים תזונתיים דומים לפרי ממנו הוא מופק (תמר):
סילאן כקינוח שילוב סילאן וטחינה גולמית יוצר טעם המזכיר מאוד חלבה, שילוב סילאן עם שמנת מתוקה יוצר קינוח מעולה. השילובים המומלצים שלנו לקינוח ארוחת הגבינות במסעדת מחלבת שוורצמן הם יוגורט בתוספת סילאן ומלאבי – (על בסיס קורנפלור וחלב מלא ) בתוספת סילאן . |